ВРУ підтримала законопроєкт щодо посилення відповідальності за лісові пожежі

Проєкт Закону #3526, в якому я є співавтором, було прийнято у першому читанні конституційною більшістю! 328 – за, 100% підтримка!

Законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій.

Метою проєкту Закону є посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій.

Цей законопроєкт:

• забороняє випалювання сухої рослинності на землях водного фонду, у тому числі у прибережних захисних смугах та на островах;
• до повноважень Ради Міністрів АР Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування додається забезпечення попередження та гасіння пожеж на територіях та об’єктах;
• надає повноваження органам Національної поліції щодо розгляду справ про порушення правил пожежної безпеки в лісах та при виконанні сільськогосподарських робіт;
• розширює коло суб’єктів щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення у цій сфері;
• передбачається покласти відповідальність щодо запобігання випалюванню сухої рослинності на власників та користувачів (орендарів) відповідних територій та об’єктів;
• посилює адміністративну відповідальність за правопорушення у цій сфері, зокрема, у ст. 65-1 КУпАП “Знищення або пошкодження, випалювання полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень”.

За оцінками міжнародних експертів, у 2019 році Україна зайняла перше місце серед країн Європи за кількістю та масштабами пожеж. В більшості випадків причинами пожеж є безвідповідальне випалювання трави, яке забруднює повітря, знищує грунти та усі грунтові живі організми. Через це протягом останніх років Україна – серед світових лідерів за рівнем забруднення повітря. Особливо це відчувається восени і навесні.

Цей законопроєкт особливо актуальний зараз, восени, перед початком сезону збору урожаю, коли значно зростає кількість пожеж!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *