Україна буде представлена в Міжнародному парламентському альянсі за визнання екоциду

Юлія Овчинникова стала першим українським парламентарем, яка увійшла до Міжнародного парламентського альянсу за визнання екоциду.

Одна з головних задач Альянсу – це внесення поправки до Римського статуту про визнання екоциду як злочину. А також необхідності порушення кримінальних справ з розслідування цього злочину, зокрема розгляду цього злочину Міжнародним кримінальним судом, та запровадження покарання за екоцид.

Міжнародний парламентський альянс за визнання екоциду, ініційований Марі Туссент, членом Європейського парламенту від Зелених. Альянс об’єднує парламентарів та обраних представників на регіональному, національному та міжнародному рівнях у багатьох країнах світу, які спільно працюють над широким визнанням екоциду як злочину проти довкілля.

Питання екоциду є надзвичайно актуальним для України. Ще з 2014 року рф військовими діями без оголошення війни заподіює непоправну шкоду біорізноманіттю та довкіллю. Злочинна влада держави-агресора і всі причетні до екологічних злочинів мають нести відповідальність.

Міжнародний кримінальний суд має юрисдикцію у справах про широко поширену, тривалу та серйозну шкоду природному середовищу, але лише під час війни.

Враховуючи, що найжорстокіші злочини проти навколишнього середовища відбуваються не лише під час війни, а екологічна криза вже досягла критичної стадії, треба переглянути правову базу, міжнародне співробітництво та угоди у цій сфері.

З часу повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року рф здійснює екоцид України. Ці злочини повинні бути долучені до справи у Міжнародному кримінальному суді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *